Raadslid Sanja Duijvestijn-van Leusden van de fractie GBLV/Gemeentebelangen heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld over de situatie van huurders van WoonInvest in het Oranjekwartier.
Haar inbreng luidt als volgt: "WoonInvest heeft haar huurders in het Oranjekwartier te Voorburg op 11 januari jl. schriftelijk op de hoogte gesteld van het feit dat de gemeente LeidschendamVoorburg heeft aangegeven, dat het wooncomplex voorlopig geen monumentenstatus krijgt. In diezelfde brief geeft WoonInvest aan “Om toch verder te gaan met de toekomstverkenning van dit complex. Daarbij gaan wij verschillende scenario's, onderzoeken, zoals grootschalige renovatie maar ook de mogelijkheid van (deels) sloop/nieuwbouw.”
De fractie van GBLV/Gemeentebelangen is door verontrustte bewoners benaderd, die zich afvragen waarom de gemeente dit niet rechtstreeks met de bewoners heeft gecommuniceerd. Men maakt zich grote zorgen over de toekomst van hun woonomgeving.
GBLV heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Kan het college aangeven waarom het Oranjekwartier te Voorburg voorlopig geen status als gemeentelijk monument krijgt?
2. Kan het college aangeven wanneer er meer duidelijkheid voor de bewoners komt?
3. Is het college zich er van bewust dat door het uitstellen van het nemen van een beslissing, huurders hiermee in onzekerheid worden gebracht?
4. Waarom heeft een vergelijkbaar wooncomplex als de Rode Pannenbuurt te Leidschendam wel een monumentenstatus verkregen?
Het college beantwoordt deze vragen als volgt:
1. Het college heeft besloten het complex niet aan te wijzen, maar nader onderzoek te verrichten naar enerzijds de precieze waarden en anderzijds het meest wenselijke instrument om te voorzien in de bescherming van die waarden, omdat met de komst van de Omgevingswet een nieuw instrument in aantocht is dat wellicht beter geschikt is en ingezet kan worden om dit soort stedebouwkundige structuren te beschermen.
2. Het onderzoek naar de juiste bescherming loopt. De gemeente informeert de zakelijk gerechtigden van de panden (dus eigenaren en hypotheekbanken) hierover, dus niet de huurders.
3. De onrust die ontstaan is door de mededeling van Wooninvest kan de gemeente niet voor haar rekening nemen. Momenteel geldt het
bestemmingsplan, waardoor sloop niet zonder meer mogelijk is.
4. De Rode Pannenbuurt is aangewezen vanwege de hoge waarde en omdat aanwijzing op dat moment het geëigende instrument was.